Slovenské národné múzeum malo rekordnú návštevnosť

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) je so svojimi 18 špecializovanými múzeami a stovkami expozícií najväčšou kultúrnou inštitúciou na Slovensku. V roku 2012 okrem stálych expozícií a výstav hostilo aj viacero podujatí, koncertov či divadelných predstavení. "Zatiaľ čo v roku 2011 bola návštevnosť takmer 960.000 návštevníkov, minulý rok naše hrady, zámky, kúrie, kaštiele a ostatné múzejné objekty navštívilo 1.137.243 ľudí," TASR informoval Artur Sturmankin zo SNM.

Ako ďalej uviedol, najnavštevovanejším múzeom bolo v minulom roku Spišské múzeum v Levoči, pod ktorého správu spadá Spišský hrad, Historická radnica a Dom Majstra Pavla v Levoči. Ich expozície navštívilo takmer 250.000 ľudí. Medzi najnavštevovanejšie patria ďalej Múzeum Bojnice, Múzeum Červený Kameň a takmer 120.000 návštevníkov si pozrelo aj zrekonštruované priestory Bratislavského hradu v Historickom múzeu SNM.

"Záleží nám na našich návštevníkoch, vážime si rodiny, študentov, školy aj seniorov. Snažíme sa prezentovať nové a zaujímavé výstavy a prilákať aj prednáškami či najrôznejšími podujatiami počas celého roka. Sme vďační za každú jednu predanú vstupenku a budeme sa snažiť našich návštevníkov nesklamať," uviedol Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ SNM, ktoré v tomto roku oslavuje 120. výročie.

Vo svojej sídelnej budove hostí od začiatku februára výstavu Štýl a móda 60. rokov, ktorú za prvý týždeň navštívilo viac ako 2500 záujemcov. Začiatkom apríla v SNM otvoria multimediálnu výstavu Levočská biela pani. "Okrem týchto dvoch výstav uvedieme aj výstavu funkcionalistickej architektúry Nová doba - Nový svet a k 120. výročiu sme pripravili aj výstavu tých najlepších a najvzácnejších predmetov zo zbierok SNM," dodal Sturmankin.
 

Vyberte región